luni, 12 ianuarie 2009

10% dintre pasionaţii jocurilor pe calculator sunt dependenţi

Jocurile pe calculator constituie o categorie de aplicaţii software care este destinată distracţiei. (distragerii de la lucrurile importante) De la apariţia acestora, în lumea computerelor, în anii 1970, până astăzi, industria a evoluat, astfel că putem vorbi de o industrie a jocurilor.

Teste recente arată că nivelul de inteligenţă al adolescenţilor a scăzut considerabil în ultimele decenii, cel mai inteligent copil de 14 ani din 2008 situându-se abia la nivelul unuia de 12 ani din 1976.
Sunt multe cauze ale acestei decăderi, dar în topul cauzelor se situază urmărirea programelor de televiziune şi jocurile pe calculator, care plafonează inteligenţa celor mici.
Copiii nu ar trebui să se joace la calculator până la vârasta de 7 ani pentru a permite o dezvoltare normală a creierului susţin specialiştii în tehnologie , reuniţi la expoziţia Cosumer Electronics Show, in Las Vegas. (Semnele timpului)

10% dintre pasionaţii jocurilor pe calculator sunt dependenţi de acestea, a declarat Keith Bakker, fondatorul singurei clinici din Europa pentru tratarea dependenţei de jocuri. (citat de BBC.)
Singura clinică din Europa unde se tratează această dependenţă, Smith & Jones Centre, se află în Olanda, la Amsterdam. Oamenii care ajung în această clinică, în majoritate copii, prezintă simptome similare cu cele ale dependenţei de droguri, însă analiza în detaliu a cazurilor a arătat că 90% dintre "pacienţi" nu au nevoie de consiliere specifică, ci îşi pot rezolva problema cu ajutorul părinţilor şi al pedagogilor. De la inagurarea din 2006, clinica din Amsterdam a tratat sute de tineri dependenţi de jocurile pe computer.
Potrivit lui Bakker, obişnuinţa de a juca la computer multe ore la rând este mai degrabă o problemă socială decât una psihologică.Bakker mai spune că o mare parte a dependenţilor de jocuri pe calculator au ajuns în această situaţie din cauza neglijenţei părinţilor sau a izolării la care au fost supuşi de către colegii de şcoală. Pentru dependenţi, clinica a dezvoltat noi programe prin care aceştia sunt implicaţi în activităţi care să le dezvolte abilităţile de comunicare şi relaţionare socială, dându-le astfel şansa de a-şi reconstrui viaţa.
Adolescenţii care îşi petrec timpul liber luptându-se cu adversarii de pe monitorul calculatorului devin mai agresivi, mai indisciplinaţi şi au rezultate şcolare mai proaste.

Aceasta e una din concluziile unui nou studiu privind influenţa jocurilor video asupra tinerilor, transmite AFP. Studiul confirmă nocivitatea acestor jocuri asupra personalităţii utilizatorilor.

Recent, numeroase asociaţii familiale şi oameni politici au denunţat aceste jocuri, ceea ce a condus la interzicerea celor mai violente dintre ele.
Simptomele dependenţilor de jocuri pe calculator sunt, potrivit specialiştilor, izolarea adolescenţilor în propria cameră, ignorarea prietenilor, a familiei, unii uitând chiar şi de mâncare sau să se mai spele. Unii medici americani spun că aceste simptome se întâlnesc şi în cazul altor dependenţe, cum ar fi cea de heroină. Un consiliu reprezentativ al medicilor din Statele Unite ale Americii a cerut ca dependenţa de jocurile pe calculator să fie clasificată în mod oficial ca tulburare psihică şi în acest fel să fie siguri că suferinzii vor avea parte de tratament. Dr. James Scully, directorul medical al Asociaţiei Americane de Psihiatrie, spune că va include această afecţiune în următoarea ediţie a manualului de diagnostice.
Un copil de 13 ani scria că el crede că are nevoie de ajutor, deoarece a ajuns să se „joace” câte 12 ore pe zi. Alţii care şi-au povestit „experienţele” sunt bărbaţi adulţi. Aceştia recunosc că dependenţa de jocuri i-a costat prea mult, pierzându-şi locurile de muncă, vieţile de familie şi propria stimă. Specialiştii americani susţin că aceste comportamente dependente sunt mai des întâlnite în cazul copiilor care încep să joace jocuri video la vârste foarte fragede. Abuzul de jocuri pe calculator şi mai ales cele online, cu mai mulţi jucători, sunt cele care creează cel mai adesea dependenţa, susţin specialiştii. O parte dintre producătorii de jocuri spun, însă, că psihiatrii exagerează, aceste probleme care pot apărea nefiind tulburări psihice.
Teoretic se pot gândi jocuri care sa te înveţe cultură, valori, moralitate, folosirea raţiunii, blândeţea, dragostea, dărnicia... dar realitatea ne arată ca jocurile cele mai populare ne introduc într-o lume cu legi nemiloase în care învinge cel mai puternic, mai viclean, mai necruţător, o lume în care se dă frâu liber pornirilor negative din om. Se cultivă astfel patimile: mândria, setea de putere, ura şi violenţa faţă de semen, lăcomia, curvia, mânia etc... precum şi o atitudine pozitivă faţă de lumea demonică.
Jocul te introduce într-o lume virtuală în care trebuie sa te conformezi unor legi stabilite de programator şi în care esti pus în situatia de a lua hotarâri prestabilite de acesta cultivându-se deprinderi şi stereotipuri comportamentale.

Recunoaste-ti dependenta de jocuri pe calculator! Tratează-te!


Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog