vineri, 23 ianuarie 2009

Planeta are febră...


Din punct de vedere al naturii, omul este un fenomen nimicitor...
Unii o contestă, alţii încearcă s-o integreze în ordinea cosmică, dar pentru cei mai mulţi încălzirea globală este un fenomen cert şi patologic, având cauze nenaturale.

Scepticii insistă că temperaturile actuale sunt la fel de mari precum cele de acum 1.000 de ani. Nu aceasta au dezvăluit şi „arhivele” meteo din ultimii 1.300 de ani: oamenii de ştiinţă au analizat inelele copacilor, coralii, compoziţia straturilor inferioare ale calotelor glaciare şi a sedimentelor şi au stabilit că temperaturile în emisfera nordică au fost aproape constante vreme de 1.000 de ani, după care, prin epoca industrială, au început subit să crească la cote neegalate nici măcar în perioada caldă din Evul Mediu. Concluzia: temperaturile din ultimele decenii sunt neobişnuit de mari.


Climatologii de la Institutul Goddard de Studii Spaţiale, NASA, au stabilit că cei mai calzi cinci ani din ultimul secol au survenit toţi în ultima decadă. Cota încălzirii globale în ultimii 100 de ani a fost de 0,80C, din care 0,60C numai în ultimii 30 de ani. La început a fost lent, însă din 1975 fenomenul s-a accelerat cu 0,220C pe decadă.

Specialiştii cred că, în următorii 20 de ani, doar emisiile antropogene de gaze cu efect de seră cumulate în secolul al XX-lea vor susţine tendinţa deja ascendentă a încălzirii globale cu încă 0,10C pe decadă. Pentru secolul al XXI-lea, studiile IPCC anticipează o încălzire cu 1,10C până la 6,40C.

Urmările încălzirii induse de om sunt resimţite global la nivelul sistemelor fizice şi biologice.

Modificarea climei este văzută, în prezent, ca o ameninţare pentru securitatea omenirii. Fenomenele meteo extreme, variabilitatea climatică cu impact asupra rezervelor de apă potabilă şi producţiei de hrană, formele noi de boli infecţioase sunt factori de risc pentru omenire, toţi asociaţi cu încălzirea globală. (Sursa revista Semnele Timpului aici )

Dar cine sunt acei inamici ai planetei ? Cine sunt aceia care i-au stricat buna funcţionare? Cine a umblat la rotiţele Terrei ? Cine a suprapopulat-o ? Cine a supracultivat-o ? Cine a supraexploatat-o ?

Cine??? Oare eu? Oare pentru că, tu şi eu să avem o viaţă plină de mofturi, am uitat de viitorul care se apropie şi de generaţia viitoare... sau: "Dupa mine, potopu..." ??? Ce mai contează ce se va mai întâmpla, o viaţă am şi o trăiesc cum îmi place...

Dar să nu uităm că Pământul acesta ni s-a dat în stăpânire de către Dumenzeu şi acesta ne-a pus ispravnici peste el. Ce vom face când va veni Stăpânul??? Ce îi vom spune atunci??
Căci va venii vremea când Cel ce vine va veni şi nu va zăbovi, şi El va răsplăti pe robii credincioşi şi va prăpădi pe cei ce prăpădesc Pământul. (Apocalipsa 11:18)

Ai grijă de planeta ta, şi tu eşti responsabil de ceea ce i se întâmplă!

Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog