vineri, 27 martie 2009

Cumpărând moartea.... pachetul ucigas..."Fumatul poate să ucidă" sau "Smoking kills" putem găsi scris pe orice pachet. Am mers azi într-un magazin, şi văzând pe cineva cumpărând tigări (pe care scria : "Fumatul poate ucide") m-am gândit... Cum poţi să te duci la magazin, şi să cumperi ce ai tu de cumpărat: pâine, apă, un borcan de ceva, o sticlă de alceva, un pachet de..., şi te duci la raftul cu ţigări şi citeşti: "Fumatul poate ucide" şi tu întinzi mâna şi iei după raft pachetul de otravă, şi il bagi în buzunar, cum parcă ai dori să îţi iei viaţa şi nu ştii cum....Chiar nu ştiu ce poţi simţi in acele momente...Nu ştiu cum vă simţiţi voi dacă v-aţi duce în magazin şi v-aţi cumpăra, să zicem dero, pe care scrie, nu ingeraţi, poate provoca moarte... Dar cum este să ştii că provoacă moarte pachetul de ţigări şi totuşi să îl foloseşti... Sa te duci nestingherit la magazin, şi să-i ceri vânzătoarei: Daţi-mi şi mie un pachet de ţigări: pe care scrie mare (parca cu 14) "Fumatul poate să ucidă".... Iar vanzatoarea , parca cu un râs diabolic îţi întinde pachetul, fericită că a mai fraierit unul...

Acum serios nu pot sa concep cum poti sa te duci la magazin si sa cuperi: MOARTE, asta scrie, asta primeşti....!!!! Cum? De ce? Cu toată dragostea mea, nu va spun din răutate, nici din dorinţa mea de a lovi pe cel slab, ci vreu sa te intreb cu bunătate şi milă, cu dragoste şi compasiune: De ce îţi cumperi moartea? ......

Daca încă nu ştii ce poate provoca ţigara, poţi privi câteva secunde pe pachet, vei fi tulburat (sper) sau deja ai sufletul împietrit de atâta nicotină inspirată , de atâta fum adulmecat... Vreau doar să încerc să te trezesc ... Ştiu că nu au reuşit nici alţii, nici măcar tu nu ai reuşit să te trezeşti singur .... dar... te rog lasă-le cât încă mai eşti ... Nu lăsa pe mâine ce poti face azi....Te rog...


Nu vreau să te sperii, nu asta e scopul meu, ci scopul meu e să te fac conştient, dacă cumva nu eşti ... de pericole....
Întâi ... le poţi citii pe pachet... dar mulţi zic că sunt doar bancuri....

Uitaţi ce poate conţine o ţigară...:

Compoziţia chimică a ţigării:

- Acid cianhidric
(folosit in camere de gazare)
- Toluidina
- Amoniac (detergent)
- Uretan
- Toluen (solvent industrial)
- Arsenic (otrava)
- Dibenzacridina
- Fenol
- Poloniu 210 (element radioactiv)
- D.D.T (insecticid)
- Benzopirina
- Clorura de vinil (materiale plastice)
- Acetona (dizolvant)
- Naftilamina
- Metanol (carburant pt.rachete)
- Pyren
- Naftalina
- Dimetilnitrosamina
- Nicotin[ (ierbicid si insecticid)
- Butan
- Cadmiu
- Monoxid de carbon (gaz de esapament)

Eu sunt stupefiat când văd lista asta imensă, dar... dacă ar fi să pun lista completă a bolilor pe care le poate provoca doar o substanţă din toate astea, dar şi dacă le-am amesteca... ar fi destul de mare...dar totusi cred ca voi pune pe cele mai uzuale:
- bronşită cronică şi emfizemul
- astmul bronşic
- cancerul pulmonar
- cancerul de stomac şi pancreas
- cancerul de vezică şi rinichi
- afecţiuni cardiovasculare
- impotenţă
- etc...
Acum pentru fumătorii pasivi: "Nu mai staţi lângă ei... Muriţi înaintea lor!!"

Expunerea la fumul de tigară, chiar şi 8 – 20 minute antrenează următoarele reacţii fizice:
- creşterea frecvenţei cardiace
- diminuarea aportului de oxigen
- constricţia vaselor sangvine, antrenând o creştere a tensiunii arteriale şi a efortului muschiului cardiac
Câteva mii de nefumători decedează în fiecare an în urma bolilor provocate de fumatul pasiv. 


Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la urmatoarele concluzii:
- Fumatul pasiv este responsabil pentru numeroase boli şi poate duce chiar la decesul nefumatorilor
- Fumatul pasiv determină apariţia cancerului la nefumatorii adulţi
- Fumatul pasiv provoacă boli cardiace la adulţi, este responsabil pentru sindromul morţii subite a sugarului, pentru otite şi astm la copii.
- Fumul de ţigara este cea mai periculoasa sursa de poluare a aerului din spaţiile închise, datorită concentraţiei sale ridicate în substanţe toxice, a vârstei fragede de expunere, dar şi a faptului că durata expunerii este mai mare decât în cazul poluarii atmosferice.
- Nu există un nivel lipsit de riscuri al expunerii la fumul de ţigară ambiant.
- O categorie deosebit de afectată de fumul de ţigară ambiant sunt copiii. Efectele negative asupra sănătaţii copiilor sunt pneumonia, bronşita, tusea, wheezing (respiraţie şuierătoare), agravarea astmului şi bolile cardiovasculare la vârsta adultă. 


Pentru cei care vor să se lase , căci înteleg că este un viciu, iată câteva sfaturi, e alegerea voastră dacă le luaţi sau nu în considerare...

- Aruncă toate ţigările şi scrumierele din casă, maşină şi de la birou.

-
Nu mai permite membrilor familiei sau prietenilor care vin în vizită să mai fumeze în casă.

-Spune-le membrilor familiei tale, prietenilor şi colegilor de muncă faptul că vrei să renunţi la fumat şi că ai nevoie de sprijinul lor. Roagă-i să nu fumeze in preajma ta şi să nu îţi lase la îndemana sau să îţi ofere ţigări.

-Recunoaşte că eşti dependent şi că singur nu poţi face nimic, pentru ca fumatul a pus mâna pe viaţa ta. Încrede-te în Singurul care te poate ajuta, Dumnezeu, singur nu poţi face nimic, dar cu ajutorul Lui, totul îţi va fi mult mai usor.

-Discută cu personalul medical care ţi-ar putea oferi consiliere şi motivaţie în demersul tau - spre exemplu, medicul tău de familie, stomatologul, o asistentă medicală, un farmacist, un psiholog sau chiar consilierul tau pe problema fumatului.

-Încearcă să îţi distragi atenţia de la nevoia de a fuma. Vorbeşte cu o persoană de încredere, mergi la plimbare sau ocupă-ţi timpul cu diferite sarcini.

-O dată ce te-ai lăsat de fumat, schimbă-ţi rutina. Mergi pe o rută diferită spre serviciu. Bea ceai în loc de cafea. Mănâncă micul dejun (care trebuie să fie consistent!) într-un alt loc decât o faci de obicei.

-Fa ceva pentru a reduce stresul. O baie fierbinte, exerciţiile fizice sau o carte bună te pot ajuta pe această direcţie.

- Asigură-te că în fiecare zi ai ceva plăcut de făcut. 


- Bea foarte multă apă şi lichide.

- Evită să bei alcool, deoarece îţi scade şansele de reuşită.

Mult succes ... sper să reuşiti...

Dacă nu doriţi să vă lăsaţi ... mai gândiţi-vă o dată.... Va rog eu frumos...
(Mulţumesc pentru timpul acordat ca să citiţi toată postarea)


Niciun comentariu:

Faceți căutări pe acest blog