luni, 23 martie 2009

Experienţe medicale pe nebuni....


Un articol inclus în proiectul de cod civil, dă voie medicilor să facă intervenţii în scop de cercetare ştiinţifică asupra unui minor sau asupra unei persoane lipsite de discernământ din cauza unui handicap mintal.

Potrivit noului Cod civil, "intervenţiile în scop de cercetare ştiinţifică asupra unui minor sau asupra unei persoane lipsite de discernământ din cauza unui handicap mintal, unei tulburari mintale grave sau dintr-un alt motiv similar se pot efectua numai dacă rezultatele previzibile sunt de natură fie să aducă un beneficiu real şi direct sănătăţii sale, fie să contribuie în mod semnificativ şi cu un risc minim pentru persoana în cauza la dezvoltarea ştiinţei medicale". Actul normativ aflat în dezbaterea Parlamentului prevede, ca filtru contra abuzurilor, ca aceste intervenţii "se pot efectua numai cu consimţământul reprezentantului, al ocrotitorului legal sau, dupa caz, al mandatarului, precum şi cu autorizarea instanţei tutelare" (sursa)

Problema aceasta poate nu e deloc nouă, de mult timp se ştia că se fac cercetări pe persoane fără casă sau handicapate. Dar de la a se face în ascuns, la a se face cu consimţământul guvernului...
E destul de grav, părerea mea...

În ce direcţie se duce omenirea ?...?

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog