joi, 28 mai 2009

Copilul te imită. Nu-i da idei !!!

Circa 90% dintre fumatorii adulti acum, au inceput sa fumeze de cand erau mici, din curioziate, din prostie, din dorinta de a fi ca celalat, ca toti, ca oricine... si-au consolidat viciul pe dorinta de a cunoaste , de a afla, de a fi la moda... fara sa stie , ca poate peste catva ani va dorii din tot sufletul sa se lase, dar cu greu va mai putea, fara macar cateva repercursiuni.


In fiecare zi, mai mult de 4400 de copii devin fumatori inraiti, in fiecare zi cate un copil afla, placerea de a fuma, in spatele blocului sau in mahalalele societatii, in orfelinate sau in camine de nefamilisti, in satele din munte sau in case de oameni instariti... primul fum e ca un parfum , ce il face pe cobai , sa tuseasca, dar cu zi ce trece, parca e din ce in ce mai buna, si mai buna, pana ajunge un viciu, un drog, o dependenta , un lant lipit de corpul tau... Si pentru ca e prins de mic, e foarte greu sa isi lase obiceiul "destresant" si sa se apuce de alceva....

In fiecare zi un alt copil incerca senzatii noi, care il vor duce, intr-un final pe o cale cu greu de intors.

Vreau sa pledez pentru o taiere a raului de la radacina, daca vom astepta sa vorbim oamenilor mari despre fumat, nu stiu daca vom mai avea cu cine vorbii... Ar trebui facute in scolii , in familie cu precadere , educatie in acest sens...

Peste 40% dintre roamanii care au varste cuprinse intre 10 si 19 ani fumeaza, potrivit ultimelor statsistici (2008). Cum ?, de ce? in ce situatii? Ce ar trebui sa facem pentru asta? Solutii se gasesc, numai sa vrem , sa ne dorim o generatie nou, mai putin poluata moral, si mai ales de fumul de tigara...

E foarte important aici rolul parintelui, e foarte important ca pre-adolescentul , acum mai nou si copilul de 5 ani ar trebui informat despre riscurile asociate fumatului.

Eu nu vorbesc in calitate de parinte dar , cum eu am fost educat de parintii mei in aceasta maniera incat cunosteam inca de la 7-8 ani ca tutunul e drog toxic, am putut totusi sa ma abtin printre tentatiile vremii mele. Dar totusi chiar daca nu am experienta de parinte as putea sa va dau cateva sfaturi pe care le-am auzit si cred ca sunt utile:

-"Parintii ar trebui sa fie incurajati sa intervina cu fermitate, dar cu o atitudine echilibrata in situatiile in care copilul lor fumeaza"

-E important sa inveti copilul de mic, si sa comunici des despre aspecte legate de viata cotidiana, despre eventualele consecinte ale fumatului... dar ca un prieten nu ca un despot.

-"Incurajati copilul sa practice activitati sportive in cadru organizat , unde fumatul este inerzis ."

-"Dar cel mai imortant este sa mentii o comunicare deschisa, sa asculti si sa il sfatuiesti, sa incerci sa il intelegi. Apoi sa il informezi cu privire la riscurile la care se exun fumatorii. Nu ar trebui amenintat, sau sa ii spui ca il pedepsesti daca indrazneste sa fumeze. Trebuie sa ii explici ca unui om matur care sunt consecintele negative ale fumatului.(pentru mai multe informatii despre fumat : o postare de a mea mai veche)

Cateva efecte ale fuamtului asupra tinerilor , (in special):

-Fumatul la o varsta frageda duce la leziuni pulmonare pe care organismul nu le poate repara, si vor produce cancer, chiar daca, ulterior, persoanele respective vor inceta sa fumeze

-Tinerii ce se apuca de fumat inainte de 17 ani au risc crescut de a suferii ulterior de scleroza multipla, potrivit Academiei Americane de Neurologie.

-Adolescentii care fumeaza sunt predispusi la depresii la varsta adulta.

-Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori italieni, fumatul poate provoca acnee.

-Cercetatorii arata ca adolescentii intre 13-17 ani care fumeaza zilnic risca mai mult sa foloseasca si alte droguri.

Gandeste-te putin la copilul care se pacaleste la fiecare 2 min, la copilul care incerca pentru prima data tutunul, la viata lui dupa ... Stai si analizeza viata omului acesta in parcusul vietii si ai sa vezi cum viciul se lipeste ca un plasture de mintea lui, si e din ce in ce mai greu de scos...

Ajuta azi copii sa nu se apuce de fumat. Si nu uita copilul imita, nu-i mai da idei! lasa-le si tu...

(Nu uita 31 mai 2009, Ziua Mondiala Anti-Fumat)

3 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Intradevar, suntem o pilda vie pentru copii si in toate situatiile, vor sa ne copie cat mai fidel.Atentie deci, unde , cu cine ne lasam copii. Ei vor face maine ce vad astazi. F.importanta tema acestui articol.

Cosmiiiiii spunea...

mie imi plac pozele din articol, ca in rest, ce scrie pe acolo e destul de vechi si bine stiut

Cine sunt eu?! spunea...

... copii se gandesc, daca mama si tata fumeaza, eu de ce sa nu fumez?!

ieri mi-a gasit mama tigarile in poseta, am lasat-o deschisa din greseala, m-a crezut cand i-am spus ca nu-s ale mele:P
cred ca a fost un semn sa ma las inpuii mei de ele:))desi nu-s dependenta... >:D

Faceți căutări pe acest blog