luni, 26 octombrie 2009

Avantajele vieţii la ţară!

Viata la tara... Cred ca deja v-am speriat... Nu? Vi se pare demodat, cine se mai duce acum la tara, doar mosii si babele... Toti tinerii vin la oras, pentru ca se castiga mai bine, mai multa lume, mai multe oportunitati, si mai multa distractie... Dar... Va-ti gandit vreodata ca ce-i prea mult strica? Orasul e plin de poluare fonica (Ex:In Bucuresti, in special in zona centrala, avem depasiri frecvente ale normelor maxime admise de zgomot si vibratii >70db), poluarea mediului( gaze, apa,etc) si nu in cele din urma poluarea morala...

Avantajele vieţii la ţară:

Nu va ganditi ca va fi greu sau sigur nu o sa va acomodati, nu trebuie sa aveti multe lucruri ca sa traiti decent intr-o zona rurala.

--Pentru inceput puteti cauta un loc de casa, sau o casa mica intr-o zona rurala (munte sau campie) la preturi mult mai mici decat in orase, apoi daca doriti si teren agricol (Romania are cel mai ieftin teren agricol din Europa)

"Nu socotiţi că trebuie să fiţi lipsiţi de ceva anume atunci când trebuie să părăsiţi oraşele şi să vă mutaţi în locuri la ţară. Acolo îi aşteaptă binecuvântări îmbelşugate pe aceia care sunt gata să le apuce."

--"Va fi bine pentru tine să laşi la o parte grijile copleşitoare" Viata in oras include stresul zilnic, provocat de zgomot dar si cel provocat de munca istovitoare, fara pauze, dar cu cicaleala din partea angajatilor sau ale sefului... Chiar daca am inventat atatea masini care sa ne ajute in munca noastra , nu observam ca noi devenim din ce in ce mai stresati folosindu-le, nu mai stam la coada ca pe timpul lu' raposatu, dar mergem cu cosuletu si punem ce vrem noi in cos... apoi, ca de obicei stam la coada. Grijile te napadesc si la tara si la oras, dar la tara ai timp mai mult sa contemplezi, sa gandesti, si aerul curat are si el un rol aici.

--Viata in mediu rural, chair daca nu pare, e mai ieftina... si sa nu uitam: SĂNĂTOASĂ. Daca avem un solar (cu rosii, castraveti, vinete, si ce va mai trece prin stomac (cap)) si daca plantam si catva copacei, de preferinta comestibili... daca punem grau... poate porumb (in cantitati mici, nu industriale) cateva pasari, si o vacuta...etc... Necesarul zilnic de hrana va este asigurat, tie si familiei tale...
In mediul rural se poate muncii si se pot castiga si banii, pe care ii veti folosii pentru celelalte nevoi (la oras banii se duc mult mai mult pe mancare, oricum dependenta de supermarchet).

"Binecuvântări bogate pentru cei ce locuiesc la ţară. Pământul are bogăţii ascunse în adâncul său pentru aceia care au curajul, voinţa şi străduinţa de a-i căuta şi aduna comorile... Mulţi fermieri nu au avut rezultate bune în urma lucrului pământului lor, deoarece ei au socotit această muncă a fi una degradantă; ei nu au văzut în aceasta o binecuvântare pentru ei înşişi şi pentru familiile lor."
"Pământul are comorile sale ascunse şi Dumnezeu aşteaptă ca mii şi zeci de mii din cei care sunt aglomeraţi în oraşe, pândind o ocazie de a câştiga cât de cât câte ceva, să vină să lucreze pământul..."

Multi imi vor spune ca lor nu le place sa cultive pamantul si sa aiba solar... Dar la tara se poate muncii si in alte moduri si angaja pe cineva pentru asa ceva...(traind asfel o viata mai sanatoasa)
Dar munca cu pamantul te face mai răbdator, atent faţă de detalii, ascultator faţă de legea naturii dobandind cea mai importantă educaţie. "Contactul continuu cu misterul vieţii şi dragostea faţă de natură, ca şi grija necesară faţă de aceste obiecte frumoase ale creaţiunii lui Dumnezeu vor ascuţi mintea şi vor rafina şi înnobila caracterul."

--Bine pentru copii sa creasca in mediul rural: "La tara poţi evita multe rele şi poţi închide uşa împotriva şuvoiului de ispite care ameninţă să supraîncarce mintea copiilor tăi. Ei au nevoie de ocupaţie, de diversitate. Monotonia vieţii în casă la oraş îi face neliniştiţi, agitaţi şi poate că deja s-au asociat cu băieţii de la oraş, dobândind ca şi aceştia o educaţie a străzii...Va fi foarte bine pentru ei să trăiască la ţară; o viaţă activă, trăită în natură, va dezvolta sănătatea atât a minţii, cât şi a corpului. Ei ar trebui să aibă o grădină pe care să o cultive, loc în care să găsească atât recreare, cât şi o ocupaţie utilă. Cultivarea plantelor şi a florilor contribuie la îmbunătăţirea gustului şi a judecăţii, iar contactul cu minunatele şi folositoarele lucruri create de Dumnezeu are o influenţă ce înnobilează mintea, punând-o în legătură cu Creatorul şi Stăpânitorul tuturor lucrurilor."

--Descoperiţi lecţii spirituale în viaţa de zi cu zi. Dumnezeu a aşezat în jurul nostru minunatele scene ale naturii pentru a atrage şi interesa mintea noastră. Este scopul Său acela de a face asemănări între minunăţiile naturii şi caracterul Său. Dacă studiem cu credincioşie cartea naturii, o vom descoperi ca fiind o sursă îmbelşugată pentru contemplarea iubirii infinite şi puterii lui Dumnezeu."
"Legi identice guvernează natura, dar si omenirea." De ce nu am privii natura si am invata mai multe despre noi, despre ea, si despre Dumnezeu. Legand viata noastra de natura, ne bucuram la privilegiul de a sta in prezenta lucrurilor facute de El, care ar putea sa ne ajute sa Il cunoastem mai bine.

"Afară din oraşe"


Orasele au inceput sa fie zgudite in mod ingrijorator, cladiri mari care cad, flacari la ordinea zilei, copii in strada, bolnavi si sirene de salvari. Si asta nu e nimic, au inceput sa creasca numarul de accidente rutiere din cauza aglomeratiei, violenta fara masura, crime si atentate teroriste sau nu numai... Teribile nenorociri se abat asupra oraselor si oamenii sunt confuzi si stresati...

Dar si moralitatea in orase este in decadere, "orasele devenind pe zi ce trece tot mai asemanataoare cu Sodoma si Gomora, iar vartejul excitarii si placerii sustrage mii de oamneii de la activitatile serioase ale vietii. Tinerii isi pierd dorinta , dar si capacitatea pentru o viata folositoare. Aspiratiile lor religioase sunt rãcite; viata lor spiritualã e întunecatã. Toate facultãtile mai nobile ale sufletului - tot ce leagã pe om de lumea spiritualã sunt degradate."

"De la smochin învăţaţi pilda lui. Când îi frăgezeşte şi înfrunzeşte mlădiţa, ştiţi că vara este aproape. Tot aşa, şi voi, când veţi vedea toate aceste lucruri, să ştiţi că Fiul omului este aproape, este chiar la uşi"(Matei 24,32.33).

Poluarea-- inca un motiv de a pleca din orase . Spatiile verzi sunt cu 20 de ori mai putine decat necesarul ... Apa este poluata nu neaparat de la sursa, dar sigur pe drumul parcurs prin tevi, Aerul e uneori nerespirabil (daca cateva centrale se gandesc sa faca fum), iar fumul de tigara si noxe de la masini se simte din plin... Nu mai vorbim de zgomotul masinilor sau al huliganilor de la stadion sau manelistilor amorezati... Exista studii care atesteaza si poluarea vizuala, privitul prea mult culorii grii, sau statul prea mult in spatii inchise poate provoca depresii si se poate ajunge la sinucidere... Aici putem incadra si poluarea suprapopularii, si bolile ce se pot trasmite mult mai rapid...

Sper ca v-am facut curiosi, sau macar v-am speriat... Dar ar fi important daca ati lua singuri o decizie.
Eu am decis. Cand voi termina facultatea ... Ţop la ţară! Aer curat, fructe , legume... sanatoase... familie fericita... Ce frumos o sa fie... Dar pana atunci ma bucur si prin necazul asta de Bucuresti, cu speranta vie ca intr-o zi va fi mai bine...


10 comentarii:

Cosmiiiiii spunea...

pai lumea a mai plecat de la tara odata cu, colectivizarea agriculturii.la oras mai ai o sansa sa fii liber profesionist
si apoi vorbesti de ''poluare morala''.sa inteleg ca regreti clipa cand ti s-a oferit pt prima oara un joint in Bucuresti :))

Purcea Gabriel spunea...

pai nu am primit niciodata un joint (daca as stii si ce e ala) dar in Bucuresti poluarea morala se vede la fiecare pas...

viorel spunea...

felicitari pt subiectul tratat; este unul din subiectele delicate, pe care azs-ii incearca sa-l evite pt a nu crea "discomfort" spiritual laodicienilor comozi si secularizati. As scoate insa partea cu vacuta si pasarile (vezi Studiul China s.a.)

Mihai Bala spunea...

Sunt de acord că viaţa la ţară are mai multe avantaje decât cea la oraş. Dar e bine să ştim ce anume presupune viaţa la ţară în România:
1. BANI MULŢI. o casă cu toate instalaţiile plus costul terenului te duce cu mult deasupra preţului unui apartament.
Angajarea unei persoane care să lucreze pământul, din nou cere bani.

2. TIMP. creşterea animalelor şi agricultura consumă foarte mult timp; vaca trebuie dusă pe câmp şi supravegheată 8 ore pe zi, îi trebuie provizii pentru iarnă, medicamente etc etc.
Dacă vrei să îţi păstrezi slujba, poate îţi poţi permite să ai un solar. Dar o agricultură care să îţi asigure întregul trai mă tem că cere renunţarea la orice altă slujbă.

3. DISTANŢĂ. Cele mai multe slujbe sunt în mediu urban; o să facem naveta zilnic? Cât timp se pierde?

Unora ca Jim Hohnberger, care trăia din imobiliare şi mergea la lucru doar o zi pe săptămână, le este uşor să să descurce cu timpul. Dar pentru alţii, legaţi de o slujbă, acest lucru este pur şi simplu imposibil.

Nu sunt împotriva locuirii la ţară; vreau doar să spun că e bine să facem o probă pentru vreo câteva luni, dacă vrem să ne facem o idee realistă.

Purcea Gabriel spunea...

Ai si tu dreptatea ta... Dar daca intelegi adevarata nevoie de a parasii orasele pline cu oamenii stresati , poluare si zgomot, vei intelege cat de minunat e la tara , in comparatie cu orasele...

Bani... daca vrei,poti traii modest... viata la tara merita... si pamantul il lucrezi singur, pentru ca asta este un avantaj de a merge la tara (dar nu te duci sa stai degeaba)munca inobileste
Timp... Viata la tara iti ia din timp, dar nu ar trebui sa existe timpi morti in viata noastra...
Distanta... poti traii la tara si fara sa faci naveta... doar sa iti alegi un loc de munca confortabil la sat...

Nu te contarzic... doar vreau sa spun: Intre oras si tara, eu aleg tara.
Merci pentru adaugare

Anonim spunea...

deci tu faci politehnica si nu vrei sa profesezi in acest domeniu? preferi sa te muti la tara...

Purcea Gabriel spunea...

Ba da vreau sa profesez, dar voi putea profesa si in zona rurala si in acelasi timp pot face si ceva util si sanatos...

andreea spunea...

Intr-adevar Gabriel, din moment ce locuiesti in Bucuresti iti doresti o evadare. De ex eu locuiesc la tara, fac naveta la 10 km la liceu si sincer nu as opta pt viata la tara decat in cazul in care sunt conditiile pentru un trai decent. Altfel, probabil as prefera un orasel mic, anonim, de munte, unde e liniste si pace. Dar mult succes in a-ti indeplini visul!

Anonim spunea...

da.....conditii.....fati-le draga mea...eu stau la tara la 12 km de timisoara...am centrala , apa curenta , baie cu apa caldaconstant cu boiler, wc si fosa septica , totul, si plus de asta fac naveta dar as face-o toata viata pt relaxarea de seara cand cateii sar un metru cand ajung acasa , pisica miauna de numa cand ajung , pasarile imi ofera hrana si eu lor , iepuri , rosii la comanda , castraveti proaspeti , vinete , dovlecei....as mai scrie o ora.......si tine cont, sunt director de vanzari......

Luiza spunea...

am stat la tara 4 ani si stiu ce implica asta ( de acord cu comentul lui Mihai Bala). Mai ales daca ai copii mici si nu ai multi bani ( ca Anonimul, director de vanzari) sa-ti creezi toate conditiile, sa ai bani sa platesti pe cineva sa se ocupe de gospodarie, si doar sa te relaxezi cu matele si cainii cand vii acasa.
Nu mai visati, oameni buni! Sunt de acord cu Ellen W, dar in vremurile ei! Acum viata ideala de la tara e un vis. Spun din experienta: dupa ce muncesti de te cocosezi si investesti in pamant ( ca trebuie!) vine o seceta sau o ploaie acida sau inundatie si s-a dus... tot!
Stau in Viena cu cei trei baieti a mei si nu-mi pare rau de schimbarea facuta, mai ales ca am scapat ( cu ajutorul Domnului) de iarna cumplita de anul asta!

Faceți căutări pe acest blog