vineri, 23 octombrie 2009

Literatura analfabeţilor, cultura inculţilor, luxul săracilor = Televiziunea

«Televizorul este literatura analfabetilor, cultura incultilor, luxul saracilor…» Lee Lovinger

“Televizorul este oglinda in care se reflecta deriva intregului nostru sistem cultural.” Federico Fellini

« Televizorul este o dictatura a inculturii si a degradarii. » Joaquin Legina

"Cu cat privesti mai mult la televizor, cu atat vezi mai putin in jurul tau.« Albert Brie

«Astazi luam umbrela pentru ca la televizor a spus ca va ploua. Odinioara am fi privit cerul…» Michel Serres

Cat de adevarat este acest ultim citat, inainte, priveam uimiti, asteptand parca cu un entuziasm copilaresc nori, in forma de flori, inimi sau oi, priveam si ne minunam de splendoarea campiilor si ai muntilor, intelegand viata noastra si scopul vietii sau al zilei prin prisma naturii care stia sa sa adapteze mereu la conditiile vremii... Dar acum... Am uitat , parca nu mai observam ca cerul inca zambeste cu zambet de nori, iar soarele in loc de luminator ne este dusman... Zimbim sadic la glumele spuse de gâdilatorul din cutia neagra , dar uitam sa zambim soarelui, lunii, stelelor, florilor... si cel mai grav lucru este ca uitam sa le zambim oamneilor...

Prinsi parca si noi, ca pisica din imagine, de o lume virtula, un mic entuziasm de trairi, uitam ca defapt lumea noastra reala se destrama, uitam sa vorbim cu oamenii, sa-i incurajam, sa-i ajutam, devenim pe zi ce trece o jungla... Uitam sa-i iubim...

Televiziunea , de ce sa nu admitem are si cateva avantaje: Cultură, Informare, Diverisment, Muzică, Limbi străine... dar daca aceste avantaje sunt inabusite de dezavantaje, care mai e valoarea televiziunii atunci? Dar sa fim seriosi cati oameni cauta cultura, informarea, sau sa invete ceva nou..?

Dar dezavantajele televiziunii, si efectele sale asupra oamneilor: copii, tineri , adulti, sau batrani... sunt multe si chiar ireparabile:

1.Reduce interesul pentru cultura

"Ne cultivăm prin televizor? Nimeni nu ajunge om de cultură pierzând timpul in faţa micului ecran, ci lecturând cărţi, tocindu-şi coatele."

"Scopul televizorului nu este cultura sau formarea intelectuală, ci divertismentul, plăcerea, distracţia imediată, ca să răspundă dorinţei eului. "

2.Efect himnotic

Elemente comune cu himnoza:
--Concentrarea privirii asupra unui punct fix;
--Concentrarea minţii asupra unui singur element
--Pierderea fundalului
--Semiîntuneric
--O lumină slabă, pâlpâitoare
--Derularea rapidă a unor elemente neaşteptate fără posibilitatea de a analiza şi a interpreta conştient detaliul.

3.Slabeste puterea mintala

In vizionarea TV emisfera stanga nu este operationala, conexiunile interemisferice sunt intrerupte, iar analiza este facuta de emisfera dreapta, rezultand neintelegerea mesajului TV.

Intreruperea legaturii dreapta-stanga face ca intreaga cantitate de informatie sa intre nefiltrata direct in memorie.
Asa ca stam, privim, nu prea intelegem, dar creierul ne este imbibat... in ce? in prostie, incultura, senzualitate degradanta, manipulare... etc...

4.Promoveaza obiceiuri nesanatoase

"Datorită mass-media, majoritatea copiilor văd consumându-se peste 75.000 de băuturi alcoolice înainte de a ajunge la vârsta consumului de alcool." Joe L. Wheeler

"Cercetatorii de la Universitatea Radboud din Olanda au demonstrat ca persoanele care se uita la reclame pentru bauturi sau la filme unde se consuma alcool au un risc dublu de a cadea in pacatul betiei decat cei care care nu privesc deloc acest tip de imagini" (sursa: ProTV)

5.Incurajeaza obezitatea

Televizorul încetineşte metabolismul mai mult decât atunci când stai pur şi simplu în cameră pentru a te odihni. Astfel, riscul obezităţii devine mult mai ridicat.

6.Incurajeaza visarea(melancolia)

Visarea nu este acelasi lucru cu creativitatea ingenioasa
Visarea cu ochii deschisi... Ajungem sa traim intr-o lume virtulala...iar realitatea ni se pare asa de grii... Se poate ajunge pana la sinucidere.
Cand privesc la televizor, este asa de bine… Raul incepe dupa ce il sting…” Patrick Timsit

7.Slabeste creativitatea

"Cu cât esti expus mai mult programelor de televiziune, cu atât mai puţin devi creativ, chiar în folosirea mass-media, în publicitate, etc."(Joe L. Wheelr, Te uiţi şi… pierzi!)

8.Intareste pasivitatea

Nu îi putem ajuta în nici un fel prin TV, pe copiii subnutriţi din Somalia, pe soldaţii din război, pe oamenii bolnavi... Asfel se creează o stare de “nu pot face nimic”, stare ce va funcţiona şi în cazurile reale.
9.Conduce la privirea violentei cu seninatatea

Televizorul insensibilizeaza si micsoreaza gravitaea crimelor, jafurilor, etc... Dupa ce am privit la TV ani la rand... pot spune ca televizorul mi-a furat o parte din milă...

Programele TV pentru copii includ de şase ori mai multă violenţă decât programele pentru adulţi, mai ales desenele animate. Acum, în programele pentru copii, se dă un act de agresiune la 1-2 minute.
Într-un sondaj recent A.B.C., 22% dintre criminalii tineri au admis că omorurile pe care le-au săvârşit erau după modelul celor văzute la televizor.

10.Copii devin iritabili

Copiii telespectatori au recunoscut că televizorul îi încurajează să nu-şi respecte părinţii, să mintă şi să-şi însuşească un comportament agresiv.
Cine nu a asitat, sau a luat parte la o cearta de zi cu zi... pe telecomanda?
"Vizionarea TV, factor determinant in aparitia hiperactivitatii, a irascibilitatii si a insomniei" (sursa)

11.Creste agresivitatea

Baietii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani au toate sansele sa devina foarte violenti mai tarziu in copilarie, daca urmaresc zilnic la televizor programe agresive de cel putin o ora. Arata un studiu publicat de doctorul Dimitri Christakis si citat de Reuters.
Agresivitatea copiilor poate creste daca se uita la emisiuni de desene animate, arata un studiu al cercetatorilor din Iowa.

12.Promovarea sexualitatii

Un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Biologis, a demonstrat că televizorul opreşte producerea melatoninei un hormon produs de hipofiză, secretat în special noaptea, despre care se spune că determină un somn odihnitor şi ajută la regenerarea organismului. Pierderea melatoninei poate fi un motiv pentru unele fete de a ajunge la pubertate mult mai devreme decât se întâmpla în anii 50, potrivit psihologului Aric Sigman, care a adăugat că este mult crescut şi riscul de dezvoltare a cancerului.

Scenele erotice de la TV cresc de 2 ori riscul fetelor de a ramane gravide.
"Ponderea violurilor, divorturilor, copiilor nelegitimi si a cazurilor de prostitutie este supraestimata, fata de aceea pe care o au in realitate, de catre cei care se uita mai mult la televizor. Tinerii, mai ales, isi formeaza impresia ca toata lumea este preocupata pana la obsesie de problema sexualitatii si ca toti, in afara de ei, intretin o viata sexuala." ( despre Pornografie: Postarea: Si tu poti spune:NU!)

13.Produce dependenta

Fenomenul dependentei de televizor aproape ca nu poate fi stapanit. Cand privesti la televizor, in creier se produc modificari intre undele alpha si beta. Aceste asa zise dereglari iti confera sentimentul de relaxare, care dispare imediat ce opresti televizorul, e asemanator cu un miraj.
Ai incercat vreodata sa privesti la televizor... apoi brusc sa il inchizi (fara motiv, dar in timpul programului preferat) ti sa parut ca ai pierdut ceva? parca s-a rupt ceva din tine? Daca nu ai incercat, incerca azi... Daca poti, e bine, daca nu poti ... esti dependent!

14.Pierdere de timp

S-a constatat că majoritatea preşcolarilor au petrecut cinci mii de ore la televizor înainte de a intra în clasa întâi. Aceasta înseamnă mai mult decât timpul de a absolvi clasa întâi.
Majoritatea absolvenţilor liceului au petrecut optsprezece mii de ore în faţa televizorului (cu cinci mii de ore mai mult decât au petrecut în clasă).

« In casa unde sta aprins un televizor, este cineva care nu citeste...» Anonim
In fata televizorului poti pierde timp pretios, in timpul acesta puteai sa iei aer in natura, sa te bucuri de natura impreuna cu prietenii tai, asfel ai fi crescut , si castigat in inima bucurie si fericire, alfel in fata televizorului doar te deconectezi de probleme dar nu scapi de ele, stresul te va urmarii imdeiat dupa ce vei stinge televizorul...

15.Scade comunicarea in familie

Televizorul a ajuns un membru al familiei, monopolizând comunicarea.[Georg Gernber (sociolog american)]
"Ocuparea dominanta a timpului liber al copilului cu o activitate de obicei solitara (internet, jocuri electronice, televizor) duce si la scaderea comunicarii cu familia, precum si a ocaziilor de amprietenire cu alti copii."(sursa)

Televizorul se numără printre lucrurile care nu trebuie să existe într-un dormitor, deoarece în loc să discutaţi cu persoana iubită ajungeţi să fiţi distraşi de o emisiune, o ştire sau un serial. Comunicarea în cuplu este, astfel, alterată." (sursa)

16.Produce stres

N-o sa crezi, dar un mare factor de stres este... televizorul! O singura ora de stiri e de ajuns ca sa-ti inoculeze „veninul” stresului, pentru cel putin o zi.
Cand ne uitam la televizor suntem bombardati de reclame, publicitate, sunete si imagini, acestea sunt experiente ce te supun unei stari de tensiune. In fata ecranului, iti concentreaza toata atentia. Corpul este pasiv, insa incordat, sistemul cardiovascular atinge un nivel maxim de activitate; tensiunea muscular arata un corp stresat si nu un corp relaxat… Asadar, trebuie sa ne punem intrebarea ce influenta poate avea televizorul asupra vietii noastre...

17.Este un drog

Televiziunea a devenit un drog pentru că este singura alternativă de distracţie pentru milioane de români.

Din cutia cu ecran de sticlă din colţul camerei eşti asaltat de lumi total diferite, eroi şi telenovele fără sfârşit. Pervers, tubul catodic suplineşte lipsa de aventuri din viaţa noastră. Îţi oferă cel mai mare drog: visul cu ochii deschişi.
(sursa:Evenimentul Zilei)

18.Manipulare

Răul este că televizorul devine, dintr-un mijloc de divertisment, stăpânul întregii noastre vieţi, care ne porunceşte cum să ne îmbrăcăm, ce să mâncăm, cum să vorbim, cum să gândim (Pro TV-ul te hraneşte, Pro TV-ul te îmbracă, Pro TV-ul te însoară, Pro TV­ul te îngroapă).

19.Afectează viaţa spirituala

"Televizorul nu are rolul de divertisment, informaţie, cultură, etc., ci de a forma un om nou, spălat de tot ce e bun."

"Televizorul desfiinţează pentru totdeauna pe Dumnezeu din sufletul omului şi Îl înlocuieşte cu toate pornirile drăceşti. Televizorul nu introduce în om o singură patimă, ci toate patimile mari: sodomia, curvia, iubirea de bani, setea de sânge, hula împotriva Duhului Sfânt, egoismul, setea de putere şi de slava deşartă, şi patimile mici (care de fapt nu sunt mici): lenea, judecata aproapelui, superficialitatea, curiozitatea nefolositoare."

"Studiile unor psihologi, sociologi, şi medici americani au arătat că prin intermediul televizorului se transmit foarte uşor sentimente negative: frică, ură, mânie, poftă, groază, aprindere trupească, şi foarte greu sentimente pozitive ca: dragoste, pace şi linişte."

Copilul intreaba pe bunica:
-Buni, la televizor se uita si Doamne, Doamne?
-Televizorul e Doamne, Doamne puiule… (raspunse bunica putin indignata ca a fost intrerupta)

Cine e Dumnezeul nostru? Televizorul, internetul?
Cui ii dai mai mult timp, mai multa atentie, acela e Dumnezeul tau... Cine e Dumnezeul tau?

"Unde răul e amestecat cu binele, nu e locul lui Dumnezeu, ci al diavolului. Când pe aceeaşi conducta (ecranul televizorului) curge apă de izvor curată şi mizeria dintr-un grajd de vite, cel care se adapă de acolo ce gust va simţi: al apei sau al băligarului?"

(-Citate Prof. Toma Stoica-)
(
sursa: Silviu Ţuţuianu)

Viciul este un monstru cu o faţă groaznică .Ca să-l urăşti trebuie să-l vezi,totuşi, văzut prea des te obişnuieşti cu faţa lui,la început îl suporţi, apoi ţi-e milă şi în final îl îmbrăţişezi." Alexander Pope

Ar fi ideal sa inchizi televizorul , poate sa tai cablul, sau sa-l farami, poti sa-l arunci de la etaj, sau poti sa-l duci frumos la gunoi (Nu uita recicleza!)

Oricum scapa de el in vreun fel! Sigur, daca vrei, e alegerea ta.
Fa o alegere buna!
Eu am facut...
Nu voi pune nimic rău înaintea ochilor mei!” Ps. 101. 34 comentarii:

Passion4God spunea...

Ma bucur ca ai relatat pe larg dezavantajele televizorului, eu demult am renuntat sa pierd ore in sir in fata lui. De ar intelege unii parinti la ce risc isi supun pruncii...apoi degeaba se plang ca au devenit razvratiti.

Mihaela spunea...

Felicitari pt acest articol!!

Silviu spunea...

Sunt Silviu Tutuianu, si ma bucur ca ai promovat aceasta prezentare. Deoarece am cred cu toata inima ceea ce am prezentat, nu am si nici nu voi avea televizor.

Anonim spunea...

Putin scandalos tonul articolului; e genul de articol care ii face pe cititori sa-si iasa din pepeni, daca le place sa priveasca la TV.

Cu obiectiile sunt de acord, desi ca sa "prinda" la toate categoriile de cititori, poate ar trebui prezentate putin mai bland.

“Cand privesc la televizor, este asa de bine… Raul incepe dupa ce il sting…” - asta spune tot.

(Off topic) mersi pt apreciere. Si eu am sa urmaresc blogul tau. E foarte instructiv

Faceți căutări pe acest blog