marți, 1 decembrie 2009

Înţelepciunea: "Cine este prost, să vină încoace!"

"Înţelepciunea şi-a zidit casa, şi-a tăiat cei şapte stâlpi. Şi-a junghiat vitele, şi-a amestecat vinul, şi-a pus masa. Şi-a trimis slujnicele, şi strigă de pe vârful înălţimilor cetăţii:
"Cine este prost, să vină încoace!" Celor lipsiţi de pricepere le zice:
"Veniţi de mâncaţi din pâinea mea, şi beţi din vinul pe care l-am amestecat!
Lăsaţi prostia, şi veţi trăi, şi umblaţi pe calea priceperii." (Proverbe 9:1-6)

Dupa cum şi înţeleptul Solomon spune; ca sa obţii înţelepciunea trebuie sa recunoşti că eşti PROST....
Recunoaste-ti prostia, dar nu te obişnui cu ea, nu incerca sa închei vreo alianţă cu ea... ci fugi la înţelepciune, alearga spre ea...
Nu auzi cum striga pe strazi? : "Cine este prost, să vină încoace!" Nu îi auzi strigatul ei bland, dar tostusi ferm, un strigat in care se poate citi tristetea, pentru ca tu., eu, si restul lumii, nu vrem sa lasam prostia... Ne place asa de mult sa fim prosti, e asa de bine sa fi prost...

Prostia, singur lucru inventat de om, si pentru ca stim ca e inventat de noi il pastram ca bun permanent...

Dar noi ar trebui sa lasam prostia si sa imbratisam intelepciunea, iar intelepciunea este "frica de Domnul. "
Increderea in Dumnezeu alunga prostia, ca in povestea prostiei cu dropul de sare , azi multe persoane sunt paranoice in multe aspecte neavand incredere in Dumnezeu ca El va avea grija de toate lucrurile cum a promis.

"Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată."4 comentarii:

Anonim spunea...

Prostia despre care vorbeşte Solomon cred că are mai degrabă sensul de "nesăbuinţă" sau "nebunie".

Cu siguranţă că el nu ridiculizează limitarea intelectuală; oamenii limitaţi nu au nicio vină.

Probabil aici e vorba de felul în care alegi să îţi trăieşti viaţa; dacă alegi deliberat un mod greşit, doar pentru că îţi aduce anumite satisfacţii, cu timpul ajungi să te "prosteşti"; e o prostie asumată.
Dacă alegi un mod de viaţă înţelept, te vei dezvolta pe toate planurile.

Anonim spunea...

Iti dai seama ca trebuie sa fii cu adevarat prost ca sa ai nevoie de o zicatoare ca sa intelegi si tu cum e cu inteligenta aia.
Este vorba de adecvarea la un model aici, adica lasati ideeile tale si inbratiseazale pe ale nosatre si o sa fii "destept".
Prost sa fii sa crezi ... pentru ca lipsa ideiilor proprii te cataloghaiza ca si inapt. Incapacitatea de a avea un argument care sa iti fie propriu si nu insusit dintro singura carte insemana sigur prostie.
Sunt destepti cei care isi fac o virtute din a nu putea sa rationeze? Credinta nu e o chestie de gandire, daca te gandesti bine si eu pot spune ca cunosc un zeu cu puteri care sa ne salveze daca nu trebuie sa o dovedesc.

Cosmiiiiii spunea...

cum s-ar zice, oamenii aveau nevoie de o minte care sa gandeasca pentru toti si au numit-o ''Dumnezeu''
totusi, din postul asta ar rezulta faptul ca orice ateu e un prost, in timp ce tu, din postura ta de om credincios (adica care apeleaza la propria sa minte, ci la 'mintea universala')esti un intelept.si ai putea te rog sa-mi spui cum se manifesta intelepciunea ta in viata de zi cu zi si care sunt rezultatele ei?

Purcea Gabriel spunea...

Sunt doar doua persoane care striga, si doua tipuri de oameni care raspund, chiar daca toti sunt prosi, dar unii raspund la chemarea intelepciunii, iar altii la chemarea nebuniei...

Solomon continuna...: "Nebunia este o femeie gălăgioasă, proastă şi care nu ştie nimic. Ea şade totuşi la uşa casei sale pe un scaun, pe înălţimile cetăţii, ca să strige la trecătorii care merg pe calea cea dreaptă: <<>> Iar celui fără minte îi zice: "Apele furate sunt dulci şi pâinea luată pe ascuns este plăcută!" El nu ştie că acolo sunt morţii, şi că oaspeţii ei sunt în văile locuinţei morţilor. " (Proverbe 9:13-18)

Faceți căutări pe acest blog