miercuri, 17 martie 2010

Reciclează!

 Puntin atras de febra cotidiana, de îndoctrinarile facultatii mele (Ingineria Mediului- Politehnica) dar si de simtul responsabilitatii  asupra mediului, m-am gandit sa fiu in ton cu lumea verde si sa va vorbesc, unii ar zice cicalesc, despre cateva lucruri (tot verzi), dupa parerea mea utile...

Ati auzit des sintagma: Recicleaza! Si pe buna dreptate, chiar avem nevoie de asta, pamantul se umple zi de zi, ora de ora de mizerii, ape uzate, ambalaje inestetice si inutile, cuti , resturi menajere, de care nu prea scapam usor... Imaginezati ca am strange tot gunoiul din lume intr-o zi la un loc... Ce crezi ca am obtine?  Eu cred ca Romania si cateva state din jur ar fi pline cu  varf ...
 Totusi am zice ca gunoiul se arde... S-ar arde daca in fiecare zi ne-am calca pe orgoliu si am arunca si noi ambalaju, servetelul sau orice alt gunoi in amaratu ala de cos de gunoi pe care il gasim la fiecare colt de strada... Sigur unii dintre noi, printre care si eu, uneori (scuze) am zice ca guvernu e devina ca nu sunt cosuri de gunoi sau ca gunoiul tip: sticla, plastic, hartie e aruncat in acelasi loc cu resturile menajere si dat foc. Romania are aceasta problema , dar asta nu ma impiedica pe mine, sa duc gunoiul la gunoi. Strada nu e cos de gunoi!!!
Sa zicem ca ardem gunoiul.... dar totusi gazele ce apar in asemenea procedee sunt urat mirositoare si foarte toxice.

Sa zicem ca nu va mai cicalesc mult cu reciclatul, cred ca fiecare ar trebui sa tina minte cateva lucruri:

-Avem , chiar daca putine sau uneori inutile, containere separate pentru STICLA, PLASTIC si HARTIE. Folositile!!! Circa 75% din ele vor fi refolosite.

-Nu risipi APA, foloseste atata apa cat ai nevoie si nu lasa apa sa curga fara folos, ai grija de "Aurul albastru al Terrei". Apa dulce a Terrei trebuie sa fie un bun public si nu unul privat, un bun care trebuie administrat cu mare grija in concordanta cu legile naturii.

-Nu risipi ENERGIA ELECTRICA. Pe cat posibil inlocuieste becurile cele vechi cu becuri economice. Incerca sa nu mai lasi lumina aprinsa unde nu ai nevoie de ea. Cantitatea de energie electrică consumată de fiecare aparat pare foarte mică. Dar având în vedfere că suntem peste 6 miliarde de oameni, aceasta creşte foarte mult. Este foarte clar că anumite obiecte de uz casnic, cum ar fi frigiderul, nu pot fi oprite. Dar este bine să ne facem obiceiul de a stinge luminile de care nu avem nevoie şi mai degrabă de a opri aparatele decât de a le lăsa pe stand-by. Acest lucru nu numai că va contribui la economisirea banilor, dar ne va ajuta şi să ne ocrotim planeta de poluare inutilă.

-Echipamentele ELECTRICE si ELECTRONICE
 nu trebuiesc aruncate la gunoi alaturi de celelate resturi menajere ci trebuiesc colectate si refolosite. Avem si in Romania un program lansat pentru acest fel de gunoi : MAREA DEBARASARE clik.
Produsele electrice aruncate insumeaza intre 20-50 de tone pe an. Daca ti-e greu sa apreciezi aceasta cantitate, imagineaza-ti ca daca deseurile electrice globale ar fi puse in vagoanele unui tren, acest tren ar inconjura pamantul.

 BATERIILE si TELEFOANELE MOBILE stricate. La nivel national nu exista un program implementat specific pentru colectarea selectiva a deseurilor de baterii si acumulatori. Recipiente de colectare pot fi gasite sporadic in anumite centre comerciale. (Exemplu: Magazine Vodafone, Orange, Cosmote, etc)

-Evita PUNGILE DE PLASTIC si pune-te si tu in rand cu lumea buna, cuparand pungi de carton sau material reutilizabil (toate magazinele respecatbile au asa ceva)

-ALUMINIUL si OTELUL sunt 100% recilclabile. In prezent, in Romania se produc anual 350 milioane de doze de aluminiu, iar alte 100 milioane sunt importate. Totusi in Romania, se recicleaza doar 3 %, aproximativ 10 000 tone aluminiu de inalta puritate ajungand la gropile de gunoi.
 

 Cam atat am avut sa va spun din zvagnirea mea de viitor protector al mediului inconjurator...


A, inca ceva , ceva pe care ar trebui sa il tinem minte:  Dumnezeu va prapadii pe cei ce prapadesc pamantul. Adu-ti aminte de fiecare data cand poluezi intr-un anumit fel, fie ca arunci gunoi pe strada din "neatentie", fie ca poluezi cu masina ta prea bengoasa pentru secolul asta, sau fie ca risipesi apa sau energia elecrtrica, gandeste-te ca intr-o zi faptele tale, chair nepedepsite in prezent sunt totusi acte criminale ... si vor fi pedepsite ca atare cand va veni  "timpul sã-i distrugi pe cei ce au distrus pãmântul!" (Apocalipsa 11:18)

Dumnezeu a facut omul și întregul pamant, încearca să-i respecți munca! 

2 comentarii:

denisia spunea...

E normal să ne păstrăm pământul curat... suntem administratorii lui... şi clar că vine vremea să dăm socoteală pentru cât de gospodari am fost... ar trebui să înţelegem asta fără să ne spună nimeni...

Purcea Gabriel spunea...

Ar trebui... Dar vad ca pe zi ce trece suntem mai iresponsabili de faptele noastre, risipim ca si cand am fi ultima generatie iar dupa noi, potopu...

Faceți căutări pe acest blog