joi, 29 aprilie 2010

"Singura cale de a scăpa de efectul coruptibil al laudelor este să continui să lucrezi."(Albert Einstein)

Mandria nu reuseste niciodata mai bine ca atunci cand se acopera de modestie."Arthur Schopenhauer

Am auzi cu totii, desigur,proverbul romanesc: "Lauda de sine nu miroase bine" si adevarul e ca pute de-a dreptul a putrefactie, a oua clocite si apa statuta. Scuze de limbaj dar inca nu am cuvinte  cu care sa descriu mirosul perfid, grosolan si insuportabil pe care il degaja continuu mandria, lauda sau orgoliu copilaresc. Ele imbiba in intreaga lume mirosul rusinii,  in lumea mea sau a ta , a celui ce se lauda sau a celui ce doar simte mirosul.
Lauda ma incerca des, si ma cuprinde cu cuvinte frumoase si cu  o stare de euforie, mandria ma face sa zbor cu ochii inchisi ca un balon cu aer cald, iar orgoliul ma face sa ma simt cineva , un cineva cu demnitate, demnitate dusa la extrem... Dar nu dupa mult timp simti cum aerul se schimba si parca incerci sa dai vina pe altul, dar te vezi singur in camera si iti dai seama ca, e de la tine, miroase a rusine dar incerci s-o ascunzi prin orgoliu...iar balonul cu mandrie se sparge cand iti e lumea mai draga si parca simti o cadere latenta ce te face sa te simti din ce in ce mai legat de pamant...
Recunosc, mandria vrea zi de zi sa ma prinda si sa am duca prin zbor peste dealuri, dar am inteles ca ea abia asteapta sa ma duca deasupra unei vai de lacrimi si durere si sa-mi dea drumul sa cad in abisul de unde nu ma mai pot intoarce niciodata... Deaceea incerc sa refuz prin puterea data de la Dumnezeu  mandria, lauda si orgoliu.
Azi vreau sa-mi aerisesc camera de mirosul meu de mandru cu nasu pe sus, vreau sa spun: Nu ,visarii mele egoiste si  ego-ului meu supraponderal si vreau sa imi cunosc limitele demnitatii mele de om ca nu cumva , vreodata, sa-mi manifest orgoliu neimblanzit.
Am sa continui tot exersand umilinta, poate ca dupa un timp mirosul laudei se va disipa printre miresmele mele de: bunatate, dragoste si credinta in Dumnezeu, care poate sa-mi improspateze viata prin mirosul Sau.
Va urez un miros placut si o mireasma de viata care sa va ofere demnitatea, nu orgoliul, de care Dumnezeu, prietenii si familiea sa fie mandrii, astfel veti fi laudati printre oameni dar si printre stele.
Împarfumați-vă cu dragoste!Un comentariu:

Anonim spunea...

Felicitari pt articol; cred ca foarte multi realizeaza adevarul despre care vorbesti, dar evita subiectul pentru a nu crea cine stie ce impresie neplacuta.

Mandria e rea pt ca e un fel de divinizare a sinelui. Si cum spune Schopenhauer (foarte tare citatul), se poate manifesta si camuflata in modestie, sau un cult al sinelui in care ma admir cat sunt de umil, linistit, stapan pe sine etc. Asta e tot mandrie! Solutia e sa imi iau gandul de la mine, altfel, oricum as da-o, voi sfarsi prin a fi plin de sine.

Faceți căutări pe acest blog