sâmbătă, 30 iulie 2011

Nu ştiu!! Nu vreau să ştiu de-astea!


Omenirea se îndreaptă spre o era de indiferenţă, din ce in ce mai mulţi tineri cred cu tărie ca că adevărul e relativ şi incognoscibil, că nu există credinţă, ca nu putem fi siguri ne nimic. Dar totuşi au şi ei o credinţă, ei cred ca afirmaţia: Toate lucruril sunt relative... e adevartă; chiar daca afirmaţia aceasta se contrazice singură...

Sa vă explic:

O tânără agnostică spune: "Cred că agnosticismul, ca drum de mijloc spre cunoaştere, este singura cale către iluminare- aflarea adevărului despre noi"

Dar totuși Dexul spune:

Doctrină filozofică idealistă care susține că lumea obiectivă nu poate fi cunoscută, că rațiunea omenească este limitată și că dincolo de limitele senzațiilor omul nu poate să cunoască nimic."

"Agnosticismul este tot un soi de religie, dar in care, in mod ciudat, crezi cu adevarat."

"Aici ne lovim de principiul noncontradicției:  Un lucru ori este ori nu este, în același timp.Deci un lucru nu este și totodată este. Cu privire specială la raportul între două judecăți dintre care una neagă ceea ce cealaltă afirmă nu pot fi ambele adevărate. Suntem obligați să nu ne contrazicem pe noi înșine când gândim sau eventual când comunicăm.

Ce este adevarul? La un nivel foarte elementar adevarul este ,, a spune lucrurile asa cum sunt. “ Contrar cu ceea ce se preda azi in multe scoli publice, adevarul nu este relativ ci absolut. Daca ceva este adevarat, atunci acel ceva este adevarat pentru toti oamenii, in toate timpurile si in toate locurile

Exista multe adevaruri despre adevar. Iata cateva dintre ele:

-- Adevarul este descoperit, nu inventat. El exista independent de cunoasterea lui de catre cineva.  (Gravitatia a existat si inainte de Newton )

-- Adevarul este transcultural; daca ceva este adevarat, este adevarat pentru toti oamenii, din toate locurile si din toate timpurile. ( 2+2=4 pentru oricine, oricunde si oricand ).

-- Adevarul este neschimbator chiar daca credintele noastre despre adevar sa schimba. ( Cand am inceput sa credem ca pamantul este rotund si nu plat, adevarul cu privire la pamant nu s-a schimbat, ci doar credinta noastra cu privire la pamant ).

-- Credinţele nu pot schimba un fapt, oricat de sincer ar fie le sustinute. ( Cineva poate crede cu toata sinceritatea ca pamantul este plat, dar aceasta face doar ca respective persoana sa greseasca într-un mod sincer ).

-- Adevarul nu este afectat de atitudinea celui care il afirma. ( O persoana aroganta nu poate face ca adevarul pe care il declara sa fie fals. O persoana smerita nu poate face eroarea pe care o declara sa fie adevarata ).

-- Toate adevarurile sunt adevăruri absolute.Chiar şi adevarurile care par sa fie relative sunt de fapt absolute.( De ex. ,, Mie Frank Turek, mi-e cald la data de 20 noiembrie 2003 “ poate parea un adevar relative, dar este de fapt absolute adevarat pentru oricine si oriunde ca Frank Turek a avut senzatia de caldură în ziua menţionată )." (1*)

Problema nu e ca oamenii nu pot cunoaște adevarul, ci că nu vor să-l cunoască....

Friedrich Nietzsche ,, Daca cineva ni L-ar dovedi pe acest Dumnezeu al crestinilor, ar trebui sa fim inca si mai putini dispusi sa credem in El.

Dar totuși Dumnezeu se poate găsi.
"Îl vei găsi dacă-l vei căuta din toată inima ta şi din tot sufletul tău.”" (Deutronom 4:29)

1*Pentru cei interesați recomand cartea: "Nu am destulă credinţă ca să fiu ateu" – Norman Geisler & Frank Turek

Ar trebui sa fim sceptici fata de scepticismul nostru si agnostici fata de agnosticimul nostru....??

3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bine rezumă ultima propoziție întregul articol.

Metoda clasică de a le demonstra agnosticilor faptul că greșesc este adevărul științific, cea pe care ai folosit-o și tu.
Totuși, într-o anumită măsură, agnosticii au ceva dreptate când spun că nu putem cuprinde întreaga realitate. Ceea ce cunoaștem noi sunt doar frânturi de adevăr; cărțile noastre de științe conțin doar scheme abstracte elaborate pentru a cunoaște realitatea; dar întotdeauna vor fi lucruri care ne vor scăpa, întrucât Universul este atât de complex încât niciodată nu va fi perceput complet. Dar de aici, pana la a spune că tot ce cunoaștem este iluzoriu e cale lungă...

În privința moralității ar fi necesară o discuție separată despre ”adevăruri absolute”; unele fapte pot fi morale în anumite contexte, dar imorale în altele; deci moralitatea nu poate fi detașată de context ca fiind o valoare absolută. Principiile de bază ale ei sunt, în schimb, neschimbătoare (”cea dintâi poruncă și a doua asemenea ei”).

Alinn V. spunea...

Adevarul nu este ceva( un set de credinte, o religie, o filosofie), ci adevarul este Cineva, iar acest Cineva se numeste Iisus Hristos, care a spus: Eu sunt calea, adevarul si viata. Fara Dumnezeu nu exista niciun adevar. Cand il excludem pe El din viata noastra orice rationament devine o minciuna.

Anonim spunea...

2+2=10 sau 2+2=11. Depinde de baza.
Glume de astea din matematica sunt relative la multime.

Faceți căutări pe acest blog